Hoe je een overtuigend ondernemingsplan schrijft

Jasper Bronkhorst

Sinds ik in 1998 voor het eerst heb meegewerkt aan het businessplan voor Ballast Nedam heb ik tientallen bedrijven geholpen met het schrijven en uitvoeren van ondernemingsplannen. Van visie ontwikkeling tot het succesvol uitvoeren van marketingplannen.

Deze ervaring heeft me geleerd dat een overtuigend plan gebaseerd is op 7 pijlers. Deze pijlers moet je op orde hebben om anderen te winnen voor je plannen en je doelen sneller te bereiken.

De 7 pijlers van een overtuigend ondernemingsplan

De 7 pijlers van een overtuigend ondernemingsplan is een praktische aanpak om anderen voor jouw ideeën te winnen en sneller je zakelijke doelen te bereiken. Het bevat de essentiële onderdelen waar banken en investeerders naar op zoek omdat ze weten dat dat de kritische succesfactoren zijn van nieuwe en groeiende bedrijven.

 1. De onderneming
 2. Het team / De ondernemer
 3. Marktanalyse
 4. Operationeel plan
 5. Marketingplan
 6. Financieel plan
 7. Management samenvatting

Heeft u hulp nodig met het schrijven van een overtuigend ondernemingsplan? Neem dan voor meer informatie of voor het aanvragen van een offerte contact op, drs. Jasper Bronkhorst, 06 250 123 69, Amsterdam, jasper.bronkhorst@live.nl

Hoe ik werk:

1. Gratis telefonisch consult

Tijdens een eerste gratis businessplanoverleg bespreken we uw doelen en geef ik een eerste advies over uw zakelijke ideeën, financierings- en groeimogelijkheden. Ook bespreken we de mogelijkheden om samen te werken.

2. Ondernemingsplan offerte

Na het eerste consult stuur ik u een offerte met een vaste prijs voor uw ondernemingsplan.

3. Ondernemingsplan vragenlijst

Nadat we zijn overeengekomen om samen te werken, e-mail ik u een uitgebreide vragenlijst die u kunt invullen. Deze informatie gebruik ik om de basis van het businessplan op te zetten. Uiteindelijk is de kwaliteit van het ondernemingsplan afhankelijk van de informatie die u aanlevert, dus hoe gedetailleerder hoe beter. Tijdens stap 2 vraag ik u ook een 50% aanbetaling van het afgesproken tarief.

4. Het concept ondernemingsplan schrijven

Het duurt 3 tot 4 weken voordat ik uw plan heb uitgeschreven. Tijdens deze periode zullen we regelmatig contact hebben om extra informatie te verkrijgen en bevindingen door te spreken. De meeste tijd gebruik ik voor het analyseren van uw markt, sector, concurrentie en het maken van het financiële plan. U krijgt na afloop een gedetailleerd ondernemingsplan (25 tot 30 pagina’s).

5. Review van het ondernemingsplan

Nadat ik u het concept ondernemingsplan heb gemaild, heeft u 7 dagen de tijd om het plan te lezen en mij per e-mail van feedback te voorzien. Nadat ik uw opmerkingen heb verwerkt mail ik u uw definitieve ondernemingsplan in Word en pdf en factureer ik u de resterende 50% van het overeengekomen tarief.

Prijs ondernemingsplan schrijven

Mijn vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid (financiële) informatie die wordt gegeven, de complexiteit van uw bedrijf en hoeveel financiering u nodig heeft. Prijzen beginnen bij € 1.400 exclusief btw.

Ik vraag een aanbetaling van 50% voordat ik begin en 50% als ik u het uiteindelijke ondernemingsplan stuur.

Neem voor nadere informatie of voor het aanvragen van een offerte contact op, drs. Jasper Bronkhorst, 06 250 123 69, Amsterdam, jasper.bronkhorst@live.nl

De waarde van een ondernemingsplan

Het starten van een bedrijf is makkelijker dan ooit. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en je kunt van start.

Ongeveer de helft van alle startende bedrijven zijn binnen vijf jaar weer verdwenen. Bij tech startups ligt dit percentage zelfs op 80%.

Ieder bedrijf dat wil groeien heeft financiering nodig. Banken en investeerders weten dat ondernemers die van te voren de haalbaarheid van hun bedrijfsidee onderzoeken en vervolgens een praktisch plan maken een grotere overlevingskans hebben en winstgevender zijn. Daarom heb je vrijwel altijd een professioneel ondernemingsplan nodig om financiering te krijgen.

Planning is een basisactiviteit van leiders en managers. Als ondernemer ben je de manager van je eigen bedrijf. Strategische planning staat al jaren in de top 3 van favoriete management tools van topmanagers omdat het hen helpt de omzet en winst te verhogen. Planning biedt richting, inspireert medewerkers en biedt een handleiding voor de bedrijfsvoering.

Referenties

 • Meegewerkt businessplan van Ballast Nedam
 • Strategisch plan online campingplatform
 • Businessplan biotechnologie startup
 • Ondernemingsplan mobiliteitsvereniging (300 leden)
 • Ondernemingsplan indoor golfcentrum
 • Online business case milieu organisatie
 • Oprichter en uitgever Geldreview.nl, een website voor persoonlijk financiën
 • Als new business manager leiding gegeven aan Thomascook.nl (omzet € 10mln+)
 • Strategisch plan marktleider tijdelijke verkeersmaatregelen (120 fte)
 • Ontwikkeling en implementatie marketingplannen Hometrainer.nl, Spandoekdiscounter.nl, Zoekeenfotograaf.nl, Fietskar.nl, Reisverzekeringvergelijking.nl. Inclusief opzet en beheer SEO en SEA campagnes.
 • Als interimmer corporate finance meegewerkt aan de verkoop van Mora en Duyvis, onder meer investor presentations
 • Strategische beleidsplannen kinderopvangorganisaties (tot 80 fte)
 • Investor presentation handelsbedrijf
 • Verschillende marketingplannen ter ondersteuning aanbestedingsprocedures voor Novio nv
 • Reorganisatieplannen getoetst (40 fte) industrieel bedrijf
 • Bedrijfseconomische studie naar de werking en ontwikkelingsmogelijkheden van het personeelsvervoer van Corus (2700 deelnemers)
 • Marktverkenning ontwikkeling nieuwe marktsegmenten bouwbedrijf
 • Ontwikkelingsplan jachthavens IJburg en Zeeburgereiland
 • Marktverkenning van de markt van onderhoudsaannemers
 • Onderzoek Introductie en navolging van nieuwe bank- en verzekeringsproducten
 • Inventariseren kennisbehoefte marktpartijen over het thema mobiliteitsmanagement
 • Voorbeeldenboeken financiering herstructurering en parkmanagement bedrijventerreinen
 • Verkennende grondexploitatie voor de herontwikkeling van het plangebied Centrum-Oost Raalte
 • Onderzoek Energiebesparing MKB-bedrijven

Neem contact op

Neem voor nadere informatie of voor het aanvragen van een offerte contact op, drs. Jasper Bronkhorst, 06 250 123 69, Amsterdam, jasper.bronkhorst@live.nl